În loc de informații pe care le știi deja dacă ai ajuns până pe această pagină, mai bine să îți spunem o poveste pe care probabil nu o știi.

  

Povestea adopției

Pentru multă lume în ziua de azi, adopția este văzută ca o metodă pentru completarea familiei visate. Dar nu a fost așa mereu. Cristina Ciortan, coordonatorul Centrului de Asistență și Suport pentru Adopții din cadrul programului național #EuAdopt face o scurtă trecere în revistă a istoriei adopției pentru a înțelege mai bine reacția noastră ca români când vorbim despre acest subiect încă sensibil pentru mulți. „Studiind resorturile din spatele deciziei de a adopta”, povestește Cristina, „am încercat să înțelegem cum putem veni în întâmpinarea celor care se gândesc să devină părinți dar au încă temeri legate de reacțiile celor din jur. Dacă ar ști că practica luării de suflet sau adopției este veche în România, suntem convinși că i-ar ajuta să demonteze la rândul lor unele percepții greșite ale societății de azi”.

Spre exemplu, încă din timpul Imperiului Roman adopția era recunoscută ca având un rol foarte important. Numai că pe atunci nu interesul copilului era pus pe primul plan, ci interesul financiar sau de dobândire a puterii. Era o practică uzuală ca familiile bogate care nu aveau moștenitori bărbați să adopte tineri sau chiar adulți. Astfel, împăratul August care nu a putut avea copii, l-a adoptat pe Tiberiu. Similar, Traian a fost adoptat de împărăteasa Nerva, și Nero a fost înfiat (sau „hyiolhesia”, în limba greacă, tradus ca „a plasa un fiu”) de Claudiu.

În schimb, tinerii care nu aveau norocul de a intra într-o familie puternică, sfârșeau prin a fi sclavi.

Această practică a adopției adulților se regăsește astăzi și în Japonia, țara unde anual se soluționează aproape 100.000 de cazuri, 98% fiind tineri între 20 și 30 de ani care nu au moștenitori în momentul în care sunt adoptați (spre deosebire de anii ’60 când doar 78% din dosarele de adopție deschise se refereau la adulți). Obiceiul datează în Japonia din secolul al XIII-lea când a fost puternic susținut de cultura budistă.

Spre comparație, în Europa aceluiași Ev Mediu practica adopției dispăruse aproape cu desăvârșire, dat fiind faptul că numai rudele de sânge puteau moșteni averi sau titluri. Biserica, fiind copleșită de numărul mare de copii pe care trebuia să îi aibă în grijă în propriile „orfelinate”, a început să promoveze importanța adopției, punând pentru prima oară accentul pe beneficiile pe care ar urma să le aibă copii crescuți în familii.

La noi, la români, practica s-a numit de-a lungul timpului luare de suflet, adopțiune sau înfiere”, explică pentru viitori părinți Cristina Ciortan de la #EuAdopt. Adopțiunea o regăsim definită în „Pravila lui Matei Basarab” și mai târziu, la 1818 în „Codul lui Ion Gheorghe Caragea”, precum și în „Codul lui Scarlat Calimachi” (sau „Codica Țivilă a Moldovei”).

La 1800, pe vremea lui Alexandru Moruzi s-a elaborat <<Hrisovul pentru iothesie>>, din care reieșea că luarea la suflet a unui copil spre creștere și educare era deja o practică des întâlnită aici”. Copilul adoptat era numit „copil de suflet" pentru a-l diferenția de „copilul tru­pesc" în timp ce „părintele sufletesc" era denumit astfel pentru a se deosebi de „părintele firesc". „Evident, în ziua de astăzi nu trebuie să facem niciun fel de diferențiere între părinți, ba chiar în cazurile în care părinții biologici au avut un rol negativ asupra copilului, acesta trebuie educat să nu simtă niciun fel de aversiune față de cei din trecutul său”, spune specialistul programului #EuAdopt.

Fie că ne uităm la deciziile mai degrabă pragmatice ale antichității, sau la adopțiunile din Țările Române, sau chiar la învățăturile biblice începând cu Taina Botezului numită și „înfierea spirituală a copiilor”, concluzia este una singură, exprimată atât de frumos în limba arhaică:

Facerea de fii de suflet iaste spre mântuirea celor care n-au copii”.

Așadar, adopți pentru tine și pentru sufletul tău. De aici vei găsi și puterea să răspunzi celor care sunt reticenți la gestul tău. Sau poate că nici nu va mai conta pentru tine „gura lumii”.

Cristina 11 site

 

Cristina are peste 19 ani de experiență în asistența socială și din 2012 coordonează cu succes activitățile ce au legătură cu adopțiile, derulate de Fundația pentru Dezvoltarea Serviciilor Sociale.

Programul național #EuAdopt este unul din cele 17 proiecte de asistență socială derulate cu succes de Fundația pentru Dezvoltarea Serviciilor Sociale începând cu anul 2009. În cadrul acestui program derulat în mai multe orașe din țară funcționează Centrul pentru Asistență și Suport în Adopții (C.A.S.A.).

C.A.S.A. este locul în care poți să ne vizitezi, să stai de vorbă cu echipa noastră și să obții răspunsurile legate de adopție pe care nu le-ai găsit până acum.

Noi suntem convinși, ca și tine, că fiecare copil merită o familie. De aceea, Centrul pentru Asistență și Suport reprezintă legătura dintre copiii adoptabili și familiile care își doresc să adopte. Aici îți oferim expertiză și sprijin înainte, în timpul și după terminarea procesului de adopției, într-un cadru legal și respectând cu atenție toate normele deontologice.

Problemele care sunt asociate cu separarea și pierderea, dar și cele de atașament, precum și abilitățile care fac familiile adoptive să încheie cu succes procesul adopției sunt teme pe care le abordăm deja uzual din anul 2012 cu familiile pe care le consiliem pe baza parteneriatelor pe care le avem cu DGASPC Sector 1, DGASPC Sector 2, DGASPC Sector 3, DGASPC Sector 4, DGASPC Sector 5, DGASPC Sector 6, DGASPC Ilfov, DGASPC Prahova, DGASPC Arges, DGASPC Vrancea, DGASPC Sibiu, DGASPC Dolj, DGASPC Valcea, DGASPC Calarasi, DGASPC Vaslui .

Pentru a te ajuta să înțelegi mai bine fenomenul adopției și faptul că unele situații particulare nu sunt deloc atât de complexe pe cât par la prima vedere – deci pentru a crește astfel șansele reale de adopție, te încurajăm să participi la reuniuni informative. De asemenea, îți punem la dispoziție numeroase materiale despre modul în care durerea și pierderea, sau abuzul și neglijența pot afecta comportamentele copiilor.

Seminariile noastre de informare sunt programate pe cât posibil la ore care să îți permită participarea fără a afecta programul tău de muncă. Sesiunile sunt anunțate din timp pe pagina noastră oficială de Facebook , în Grupul de Suport Adoptă Legal - Despre Adopția Copiilor în România pe Facebook sau pe această pagină web în secțiunea Cursuri. În pagina de Contact te încurajăm să suni sau să scrii la Centrul pentru Asistență și Suport în Adopții pentru mai multe informații despre seminariile de orientare, programele de formare și orice alte informații legate de adopție.

Managerii de caz, asistenții sociali, psihologii și membrii echipei programul național #EuAdopt pe care îi vei întâlni la Centrul pentru Asistență și Suport în Adopții au:

      ✔ abordare bazată pe dovezi care atestă cunoștințele, abilitățile și experiența în lucrul cu familiile adoptive;

     ✔ abordare adaptată consilierii familiilor adoptive;

     ✔ cunoștințe, abilități clinice și experiență în tratarea persoanelor cu antecedente de abuz, neglijare și / sau traume;

     ✔ înțeleg natura adopției ca formă de formare a familiei și diferitele tipuri de adopție.

 

Centrul nostru are profesioniști specializați pentru eficientizarea procesului adopției, având ca obiectiv consolidarea sau dezvoltarea și exersarea abilităților parentale care sprijină relațiile familiale sănătoase.

Înregistrează-te în Comunitatea noastră pentru a lua legătura direct cu părinți care au adoptat deja sau cu membrii echipei noastre pentru a primi toate informațiile și suportul necesar pe tot parcursul procesului de adopție, și chiar după aceea.

În C.A.S.A. #EuAdopt vei întâlni din prima zi un Manager de caz dedicat ție alături de care veți parcurge împreună tot drumul spre împlinirea visului de a deveni părinte.

Familiile adoptive, asistenții maternali, asistenții sociali și chiar copiii care au ajuns la maturitate împărtășesc cu tine trăirile pe care le-au avut, întâmplările pline de emoție care i-au făcut să fie mai buni și lecțiile pe care le-au învățat în călătoria lor.

Ca membru al Grupului de Suport Adopta Legal-Despre Adopția Copiilor în România vei avea posibilitatea să îi întâlnești și să afli direct de la ei răspunsurile pe care le cauți. Ne găsești și pe pagina noastră de Facebook sau poți împărtăși chiar povestea ta miilor de părinți și copiii din România scriindu-ne la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Pe parcursul procesului de adopție întâlnești tot felul de termeni pe care este bine să îi înțelegi.

Pentru a fi corect și complet informată, #EuAdopt a construit în premieră în România un DICȚIONAR al celor mai des folosite cuvinte care au legătură cu adopțiile, termeni folosiți și de echipa noastră când interacționați. Poți accesa Dicționarul oricând pe portalul www.euadopt.ro și ne poți chiar ajuta să îl dezvoltăm scriindu-ne propunerile tale de cuvinte și/sau definiții noi la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

 

O listă alfabetică a tuturor termenilor găsești aici: Dicționar A-Z

Sau caută direct litera care te interesează:

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

 

 Abandonul deschis  Agenție adopție
 Abandonul secret  Atestat părinte adoptator
 Abuzul  Asistent social
 Acord de confidențialitate  Asistent maternal
 Acte necesare adopției  Asistență în adopții
 Adopţia  Atașament
 Adopţia internă  Autentificare notarială
 Adopţia internaţională            Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie ANDPCA
 Adopția persoanei majore  Autorizație servicii adopție
 Apostilă  Avocat adopție

 Botezul copilului adoptat                                                                                                           

 Centru de plasament      Copil                                                                                          
 Confidențialitate       
 Copil abandonat                                                           

 Donație  Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului DGASPC   
 Dosarul de caz                       

 Inapoi sus

 Etapele adopției     Evaluare psihosocială                                    

 Familie   Fundație                 

 Harta adopției                       Hotărâre judecătorească                                                             
 Hotărârea nr. 579/2016  

 Instituţia juridică      Istoria adopției                                                

 Legea adopției    

 Manager de caz   

 Neglijarea  

 Organismele private române Autorizate în vederea adopției    

 Inapoi sus

 Postadopția    Preadopția                                
 Psiholog  

 Raport juridic   

 Separare  Scopul adopţiei
 Seminar adopție  Serviciile publice de asistență socială (SPAS)                                               
 Structurile comunitare consultative  

Tutelă   Tutore             

Voluntar   

Normele metodologice de aplicare a legii adopţiilor, aprobate de Guvern!

Guvernul a aprobat pe 10 august normele metodologice de aplicare a Legii nr. 273/2004 privind procedura adopției, care a fost modificată și completată la începutul anului.

Prin noul act normativ a fost redus la jumătate numărul formularelor utilizate în procedura adopției, mai precis 12 au fost eliminate și 4 au fost simplificate.

Toate modificările se pot citi aici.

 

Principalele acte normative din domeniul adopției:

Hotararea nr. 448/2017 pentru aprobarea Metodologiei privind contactarea părinților firești sau a rudelor biologice, accesul adoptatului la informații vizând originile sale și propriul trecut, precum și accesul părinților firești sau al rudelor biologice ale persoanelor adoptate la informații referitoare la persoana adoptată și atasezi documentul din atasament;

Decizia nr. 661 / 2016 privind aprobarea modelului şi conţinutului unor formulare, instrumente şi documente utilizate în procedura adopţie;

HG nr. 233 din 2012 privind serviciile şi activităţile ce pot fi desfăşurate de către organismele private române în cadrul procedurii adopţiei interne, precum şi metodologia de autorizare a acestora, cu modificările și completările ulterioare;

Hotărârea Guvernului nr.1441/2004 cu privire la autorizarea organizațiilor private străine de a desfășura activități în domeniul adopției internaționale;

Hotărârea nr. 579 / 2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 273/2004 privind procedura adopţiei, pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 233/2012 privind serviciile şi activităţile ce pot fi desfăşurate de către organismele private române în cadrul procedurii adopţiei interne, precum şi metodologia de autorizare a acestora şi pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 1.441/2004 cu privire la autorizarea organizaţiilor private străine de a desfăşura activităţi în domeniul adopţiei internaţionale; 

Legea nr. 287/2009 - Codul Civil al României, cu modificările și completările ulterioare (realizate prin Legea nr. 71/2011, Legea nr. 60/2012 și Legea nr. 76/2012). Prevederile referitoare la adopție pot fi regăsite în Capitolul III (art. 451-482);

Legea nr. 84/1994 de rectificare a Convenției de la Haga asupra protecției copiilor și cooperării în materia adopției internaționale încheiată la Haga, la 29 mai 1993;

Legea nr.138/2011 de rectificare a Convenției europene revizuite, în materia adopției de copii adoptata la Strassbourg la 27.11.2008;

Legea nr. 273/2004 privind procedura adopției;

Legea nr. 57 din 2016  pentru modificarea şi completarea Legii nr.273/2004 privind procedura adopţiei, precum şi a altor acte normative;

Legea nr.21/2014 privind intituirea zilei Naționale a Adopției;

 

 

 

 

Legislație protecția copilului

 

Ordin nr. 288/2006 din 06/07/2006 pentru aprobarea Standardelor minime obligatorii privind managementul de caz în domeniul protecţiei drepturilor copilului;


Ordin nr. 286/2006 din 06/07/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice privind întocmirea Planului de servicii şi a Normelor metodologice privind întocmirea Planului individualizat de protecţie;


Convenţia ONU cu privire la drepturile copilului din 28 septembrie 1990;

Hotărâre nr. 3/2007 privind indexarea cuantumului alocaţiei minime de plasament;

Hotărârea nr. 978/2015 privind aprobarea standardelor minime de cost pentru serviciile sociale şi a nivelului venitului lunar pe membru de familie în baza căruia se stabileşte contribuţia lunară de întreţinere datorată de către susţinătorii legali ai persoanelor vârstnice din centrele rezidenţiale;


Hotărâre nr. 679/2003 privind condiţiile de obţinere a atestatului, procedurile de atestare şi statutul a.m.p.;


Hotărâre nr.1018/2002 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la obligaţiile ce revin serviciilor publice specializate pentru protecţia drepturilor copilului în vederea garantării respectării dreptului la imagine şi intimitate al copilului aflat în plasament sau încredinţare;


Hotărâre nr.1295/2004 privind aprobarea Planului naţional de acţiune pentru prevenirea şi combaterea traficului de copii;
Hotărâre nr.1434/2004 din 02/09/2004 privind atribuţiile şi Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare ale Direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului Publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 869 din 23/09/2004;


Hotărâre nr.1437/2004 din 02/09/2004 privind organizarea şi metodologia de funcţionare a Comisiei pentru protecţia copilului Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 872 din 24/09/2004;
Hotărâre nr.1439/2004 privind serviciile specializate destinate copiilului care a săvârşit o faptă penală şi nu răspunde penal;


Lege nr.272 din 21 iunie 2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, cu modificările și completprile ulterioare
Lege nr.448/ 2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu modificarile si completarile ulterioare;

Lege nr.119/1996 cu privire la actele de stare civilă, cu modificarile si completarile ulterioare;

 

 

 


        ȘI TU POŢI SĂ TE IMPLICI!
Fundatia pentru Dezvoltarea Serviciilor Sociale prin programul EuAdopt.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a Fundatia pentru Dezvoltarea Serviciilor Sociale cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Inainte de a continua navigarea pe website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie și al Politicii de Confidențialitate. Prin continuarea navigarii pe website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi că poți modifica în orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.