Atât din punct de vedere legal, cât și din experiența noastră de peste 4 ani în domeniul adopțiilor și 7 ani în
alte proiecte sociale, îți recomandăm să stai de vorbă cu un specialist acreditat, împreună cu care să faci o „foaie de parcurs”, un calendar personalizat al drumului pe care îl începi. În general,
etapele sunt următoarele:
1. O primă întâlnire în cadrul căreia se semnează un Acord de Confidențialitate pentru a fi siguri că informațiile intime împărtășite sunt protejate de ambele părți.
2. Facem împreună o evaluare a situației, a punctelor ce trebuiesc parcurse în vederea construirii dosarului.
3. Construim Dosarul și noi ne ocupăm să îl depunem în numele tău la Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului de pe raza domiciului tău.
4. Pe baza Calendarului personalizat, Managerul de Caz te va ține informat/ă (sau vă va ține, dacă doriți să adoptați ca familie) cu privire la următoarele etape.
5. Deplasare la domiciliul familei tale în vederea evaluarii sociale pentru obținerii atestatului de persoană/familie aptă să adopte se va face pe baza programării de comun acord la o oră care să nu îți creeze probleme la locul de muncă.
6. Etapele obligatorii de parcurs sunt descrise pe larg
aici, inclusiv ancheta socială, evaluarea psihologică, ședințele de grup sau individuale etc.
7. Dacă totul decurge conform Calendarului, obţinerea Atestatului de familie/persoană aptă să adopte nu ar trebui să fie nicio problemă. În rarele cazuri în care din diverse motive nu te califici să obții Atestatul, contractul nostru legal de sprijin rămâne în vigoare și te vom reprezenta în relația cu DGASP în vederea remedierii situației.
8. Urmează potrivirea între adoptator şi copilul adoptabil. Sfaturi despre această perioadă uneori prea lungă găsești
aici , inclusiv mici trucuri care să te ajute ca la prima întâlnire cu un copil să îți păstrezi cumpătul, la ce detalii să fii atentă sau ce întrebări să adresezi celui mic și celor care îl reprezintă. Trebuie să știi de la început că perioada aceasta poate dura până la 2 ani, deși specialiștii
#EuAdopt îți vor face diverse recomandări legale pentru a-ți crește șansele să întâlnești cât mai repede sufletul care îți va completa familia. Această perioadă este perfectă pentru a participa la seminariile și webinariile la care ai acces ca membru în
Clubul Părinților. Este perioada în care te pregătești efectiv să devii părinte! Îți vor fi alături psihologi, juriști, asistenți sociali, asistenți maternali, care îți vor împărtăși din experiența lor într-un cadru cât mai relaxat și plăcut ție. Evenimentele vor fi anunțate din timp și programate la ore care să îți permită participarea fără să se suprapună cu programul tău de muncă. Seria de cursuri va continua și după ce devii părinte cu adevărat, dar atunci vom participa împreună la activități comune, tabere și multe alte surprize pe care le vei descoperi pe parcurs.
9. Încredinţarea copilului în vederea adopţiei.
10. Încuviinţarea adopţiei.
11. Monitorizarea postadopţie