Dicționarul adopției - S
Pe parcursul procesului de adopție întâlnești tot felul de termeni pe care este bine să îi înțelegi.
Pentru a fi corect și complet informată, #EuAdopt a construit în premieră în România un DICȚIONAR al celor mai des folosite cuvinte care au legătură cu adopțiile, termeni folosiți și de echipa noastră când interacționați. Poți accesa Dicționarul oricând pe portalul www.euadopt.ro și ne poți chiar ajuta să îl dezvoltăm scriindu-ne propunerile tale de cuvinte și/sau definiții noi la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..
O listă alfabetică a tuturor termenilor găsești aici: Dicționar A-Z
Sau caută direct litera care te interesează:
A B C D E FG H IJ K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
S
Separare
Separarea este despărţirea copilului, pentru o perioadă de timp sau chiar definitiv, de persoanele de care s-a ataşat. Despărţirile sau separările frecvente şi neaşteptate de adulţii cu care s-a obișnuit sunt percepute de orice copil chiar dacă acesta este mai mic de un an.
Scopul adopţiei
Finalitatea urmărită de instituţia juridică a adopţiei este asigurarea ocrotirii părinteşti a copilului separat de familia sa firească şi crearea unui climat de familie corespunzător creşterii şi educării sale. Realizarea acestei finalităţi este asigurată de art. 454 alin. (1) Noul Cod Civil, care prevede că adopţia se încuviinţează de către instanţa de tutelă, dacă este în interesul superior al copilului.
Seminar adopție
Formă de activitate didactică în cadrul Centrului pentru Asistență și Suport în Adopție #Euadopt prin care actualii sau viitorii părinți adoptivif ixează și adâncesc cunoștințe din sfera de parenting.
Serviciile publice de asistență socială (SPAS)
La nivelul comunelor, orașelor și municipiilor funcționează servicii publice de asistență socială aflate în subordinea consiliului local, iar la nivelul comunelor este prevăzută, în structura aparatului propriu al consiliilor locale comunale, angajarea persoanelor cu atribuții de asistență socială. Asistenta Socială desfăoară activități legate de persoane în vârstă, fără adăpost, mame cu minori aflate în dificultate, copii care sunt supuși riscului de abandon
Structurile comunitare consultative SCC
Sunt definite prin prin Legea 272/2004 și HG 49/2011 reprezintând grupuri informale de susținere a activităților de protecție socială. Legea 272/2004, cu modificările ulterioare, prevede obligația autorităților administrației publice locale de a implica colectivitatea locală în procesul de identificare a nevoilor comunității și de a soluționa la nivel local problemele sociale care privesc copiii.